День Європи в Україні!

  • 423

   Відзначення Дня Європи в Україні - це важливий крок у зміцненні самоідентифікації України як європейської держави, причетної до традицій і цінностей Європи.

   Указом Президента свято було "призначене" на третю суботу травня. Цього року в Україні відзначають вже 17-й день Європи. Через пандемію коронавірусу та карантин День Європи не буде таким гучним та людним, як раніше. Проте, на сторінках нашого сайту ми розповімо, нашій країні потрібен день, присвячений Європі. 


          Історія Дня Європи в Україні

День Європи відзначається 5 травня Радою Європи та 9 травня Європейським Союзом. Україна трохи відсунула цей день, зробивши нефіксованим, та запровадила його відзначення щороку у третю суботу травня.

Цей день, на відміну від міжнародних днів, запроваджених ООН та ЮНЕСКО, або державних і релігійних свят, не покликаний захищати когось від чогось або вшановувати чиюсь пам'ять. Для України це скоріше день-нагадування, день-знак, день-вектор як для країни, котра прагне стати повноправною частиною європейської спільноти і має на це всі права та підстави.

Для України, як для держави, що з самого початку свого існування була "вписана" у євразійський континент та у європейську геополітичну площину, це знаковий день. Він є приводом, аби засвідчити прагнення України існувати у мирі та розвивати свою силу нарівні з країнами об’єднаної Європи.

День Європи починався в Україні як день, коли іноземці з європейських спільнот, які мешкають або тимчасово перебувають в України, розповідали про життя у Європі, про історію та культуру інших держав. Тепер ми маємо дещо більший арсенал "європейських" заходів у третю суботу травня.

День Європи в Україні сьогодні

Цей день ілюструє стратегічний курс України на зближення з країнами Європейського Союзу та подальший вступ у ЄС та запровадження безвізового режиму з усіма європейськими країнами.