Методи тестування на коронавірус

  • 669

   Фото без опису  Станом на 16 липня в Україні зафіксовано 848 нових випадків захворювань на коронавірусну інфекцію. За добу госпіталізовано  одужали  800 осіб, померли 15 осіб.

     Усього  за час епідемії в Україні заразилося  коронавірусом  56455 осіб, померло 1445, одужали 289311  пацієнт.

          За останню добу проведено 13175 тестувань методом ПЛР (виявляє активних хворих). Загалом за час епідемії проведено 840332 досліджень методом ПЛР, методом ІФА (виявляє як активних хворих, так і перехворілих) - 383669. 

         До методів тестування на коронавірус відносяться швидкі тести, а також  лабораторні дослідження, які  проводиться з використанням  методів імуноферментного аналізу  (ІФА)  та поліміразної ланцюгової реакції (ПЛР).

     Швидкі тести (або експрес-тести) використовуються бригадами екстреної допомоги для перевірки людей, у яких виявлена підвищена температура та є підозра на коронавірусну хворобу. Для  швидкого тесту потрібна капілярна кров.

    ІФА-тестування - ця методика, яка виявляє в організмі людини присутність сформованих у боротьбі з коронавірусом  антитіл. Для імуноферментного аналізу (ІФА-тестування) відбирається венозна кров.

   Тести методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) фіксують присутність самого вірусу або його ДНК в організмі людини. Цим методом тестують тих людей, які мають клінічні ознаки та підозру на захворювання на COVID-19. Для дослідження методом ПЛР відбираються мазки з носу та ротоглотки.  

    Позитивний результат експрес-тесту не є підставою для встановлення діагнозу і підтвердження випадку захворювання на COVID-19. Такий результат обов'язково перевіряється лабораторно методом ПЛР.

      За оцінками експертів, метод ПЛР забезпечує 99,9% достовірності результатів. Точність ІФА-тесту становить 84%, швидкого тесту - лише близько 60%.

Безкоштовно методами ПЛР і ІФА тестуються:

  • пацієнти з клінічними ознаками короновірусної хвороби (відразу при виявлені);
  • хворі з діагнозом пневмонія (відразу при виявленні);
  • особи які потребують планової госпіталізації та/або операції (безпосередньо перед госпіталізацією);
  • особи, що  перебували у контакті з хворими на COVID-19 (на 14 добу після контакту);
  • медичні працівники, які працюють з хворими на COVID-19 (раз на 14 днів методом ІФА, якщо ІФА  позитивні додатково методом ПЛР);
  • працівники Нацполіції, Нацгвардії, Держприкордонслужби (раз у 30 днів методом ІФА, якщо ІФА  позитивні додатково методом ПЛР).

   Всі  лабораторні центри України забезпечені місячним запасом систем для діагности COVID-19, Запас сформовано, виходячи з розрахунків максимального завантаження лабораторій.

     МОЗ Україні найближчим часом планує збільшити кількість тестувань на коронавірус за допомогою полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) – з шести тисяч до восьми-десяти тисяч на добу.

     Саме масове тестування регіонів дозволить зрозуміти, де люди вже встигли перехворіти коронавірусом, навіть безсимптомно, та підготувати країну до другої хвилі, яку очікують на осінь цього року.

          

Завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень

Добропільськоїх міськрайонної філії ДУ «ДОЛЦ МОЗ України»                                                 Л.Г. Севастьянова