Не наражайте себе і своїх близьких на небезпеку, мінімізуєте ризик інфікування на коронавірус!

  • 515

Пам’ятка про самоізоляцію.

  Самоізоляція виключає будь-які ситуації, коли ви тісно контактуєте з іншими людьми (наприклад, близький контакт віч-на-віч на відстані менше, ніж 2 метри, або тривалістю понад 15 хвилин). Виключенням є лише звернення за медичною допомогою (тільки після консультації телефоном). Самоізоляція повинна тривати не менше ніж 14 днів з дати настання випадку, який став причиною самоізоляції (подорож, контакт з хворим тощо).

Для кого потрібна самоізоляція?

         Самоізоляція потрібна, в першу чергу:

-  якщо ви близько контактували з особами, що захворіли на COVID-19;

-  якщо ви нещодавно повернулись із-за кордону (з країни зі значним поширенням COVID-19);

-  якщо ви очікуєте результатів тесту на COVID-19.

Як підготуватись до самоізоляції?

Сплануйте час самоізоляції так, щоб у вас не виникало необхідності виходити з дому чи приймати відвідувачів та гостей. Поясність це друзям та родичам, а також обговоріть можливість дистанційної роботи із роботодавцем.

Збережіть контакти вашого лікаря, та попередньо повідомте його про причини  самоізоляції, а також оберіть контактну особу з кола ваших друзів або родичів, до кого ви будете звертатись в першу чергу за допомогою.

Що робити, якщо Ви проживаєте не одні.

Якщо ви проживаєте з сім’єю  потрібно ізолюватись в окремій кімнаті, яка добре провітрюється. Якщо є можливість користуватись окремою ванною кімнатою та/або туалетом,  а також готувати їжу та харчуватись окремо – зробіть це. Після миття рук, використовуйте одноразові паперові рушники або окремий тканинний рушник та змінюйте його, як тільки він стає вологим. Для прання рушників, постільної білизни та одягу встановлюйте температуру 60-90°C при машинному прання та використовуйте звичайний пральний порошок.

Якщо у вас є домашні улюбленці, ізолюйте себе від них також, або хоча б максимально мінімізуйте контакт із ними.

Виконуйте протиепідемічні заходи:

- регулярно мийте руки з милом на протязі 20 секунд;

- під час необхідних контактів із людьми завжди одягайте медичну маску та викидайте її після використання або забруднення;

- робіть вологе прибирання за допомогою побутових мийно-дезінфікувальних  засобів;

- білизною, спиртовим розчином або побутовими засобами для дезінфекції протирайте поверхні, до яких часто торкаєтесь (ручки, вимикачі, стільці і т.д.);

- при кашлі  використовуйте одноразові серветки та хустинки.

Як організувати доставку харчових продуктів?

Мінімізувати походи в магазини. Якщо є можливість, попросіть друзів або родичів доставляти Вам продукти харчування та необхідні покупки до вхідних дверей.

Якщо у Вас виникла гостра необхідність покинути місце самоізоляції – одягайте маску та мінімізуйте контакти із людьми. Користуйтесь антисептиком на основі 60-95% спирту для  обробки рук та дотримуйтесь гігієни кашлю.

Що робити якщо в Вас з’явились симптоми?

Якщо під час самоізоляції у Вас з’явились симптоми (кашель, ускладнене дихання, підвищена температура, діарея) негайно зателефонуйте сімейному лікарю, а якщо у вас температура вище 38 градусів і важко дихати – одразу викликайте швидку.