Рятувальники інформують

  • 531

      Ситуація, що склалася на території Добропільського району з пожежами у природних екосистемах та на відкритих територіях, не може не викликати занепокоєння.  Щодня – десятки викликів та гектари випаленої рослинності та стерні. Від вогняної стихії страждає природнє середовище та самі люди.

     З початку 2020 року у м. Добропіллі та Добропільському районі виникло 276 пожеж, що на 60% більше, ніж у минулому (174 пожежі) з них на відкритих територіях – 162 та 56 – в екосистемах.

      Переважна більшість цих пожеж є наслідком недбалої поведінки людей з вогнем, порушення елементарних правил пожежної безпеки, випалювання сухої рослинності.

       Спалювання сухої трави, листя чи сміття на присадибних ділянках переростає у неконтрольоване горіння, яке часто загрожує знищенню будівель та споруд житлового сектору.

       Так, 02 вересня 2020 року через людську недбалість виникла масштабна пожежа в екосистемі між селами Грузьке та Веселе, для ліквідації якої рятувальникам знадобилося більше 3 годин. В результаті пожежі вогнем знищено близько 6 га очерету та сухої трави, 3 тони сіна на території приватного домоволодіння, пошкоджено колодязі, існувала загроза поширення вогню на житлові будинки. Виною тому – випалювання сухої рослинності на городі місцевою жителькою с. Грузьке.

      Того ж дня сталося ще 2 пожежі стерні на полях. Цьогоріч для Добропільщини – це велика проблема, адже починаючи з липня виникло 49! подібних пожеж, що більш ніж на 200% перевищує минулорічні показники.

        До початку пожежнонебезпечного періоду 19 державним пожежно-рятувальним загоном було проінформовано органи місцевого самоврядування Добропільського району щодо належної підготовки населених пунктів до посушливого періоду. Надіслано листи керівникам сільгосппідприємств про заборону спалювання стерні на полях. Щотижня проводиться роз’яснювальна робота серед населення щодо заборони випалювання сухої рослинності.

Шановні громадяни!

       Вкотре наголошуємо, що спалювання сухої рослинності або її залишків, випалювання стерні, луків, пасовищ, приносить значну шкоду навколишньому середовищу, зростає ймовірність пожеж у житлових та дачних будинках. Адже на відкритій території у безвітряну погоду вогонь може розповсюджуватися зі швидкістю до 4-х км за годину, а у вітряну – до 30 км. Тож у період підвищеної пожежної небезпеки варто утриматися від будь-якого неконтрольованого розведення багаття.

         Окремо звертаємося до фермерів та керівників сільгосппідприємств з наполегливим  проханням не спалювати стерню, натомість - використовувати сучасні методи її прибирання!