Контактні особи з підтвердженим або ймовірним випадком  COVID-19

  • 565

 

      Протиепідемічні заходи.

        Кількість хворих на COVID-19 у нашому регіоні стрімко збільшується і відповідно  розширюється  коло контактних осіб.

         Наказом МОЗ України  №2122 від 17.09.2020 «Про внесення змін до Стандартів медичної допомоги «Коронавірусна хвороба  (COVID-19)» визначені особи, які відносяться до контактних:

- особа, яка проживає в одному домогосподарстві (квартирі, будинку) з хворим на COVID-19 та підозрою на захворювання;

- особа, яка мала прямий фізичний контакт з хворим на COVID-19 (наприклад рукостискання, обійми);

- особа, яка контактувала із хворим на COVID-19 на відстані до 1 метру протягом 15 хвилин і більше без засобів індивідуального захисту (маски, рукавичок), або мала контакт із слизовими виділеннями з дихальних шляхів хворого на COVID-19 (наприклад перебування в зоні пацієнта під час кашлю, чи доторкання руками до використаних серветок);

- особа, яка перебувала у закритому середовищі (аудиторія, кабінет, кімната) з хворим на COVID-19 на відстані менше  1 метру протягом 15 хвилин і більше.

     Інші випадки: контакт в закритих закладах чи закладах з високим ризиком інфікування (заклади санітарного типу, будинки з тривалим проживанням, дитячі будинки, громадський транспорт), місця та ситуації  зі скупченням людей (робочі майстерні, офіси, приватні соціальні події ).

    Після проведення епідеміологічно го розслідування випадку захворювання на COVID-19 сімейний лікар приймає рішення про самоізоляцію контактних осіб та організує  проведення необхідного обстеження і видачу лікарняного листка на період самоізоляції.

   Самоізоляція – це, в першу чергу, утримання від контакту з іншими людьми для того, щоб зменшити ризик розповсюдження коронавірусної інфекції. Самоізоляція триває 14 днів від останнього контакту з хворим. У випадку відсутності симптомів коронавірусної інфекції після 14 днів контактні особи завершують самоізоляцію без додаткових лабораторних досліджень на COVID-19. Контактні особи можуть припинити самоізоляцію тільки при отриманні негативного результату тестування на SARS-CoV-2 методом ПЛР, відібраного не раніше 8 дня останнього контакту з пацієнтом, хворим на COVID-19.

     Обов'язковому лабораторному обстеженню методом ПЛР підлягають контактні особи, які належать до групи ризику або у яких з’явилися симптоми коронавірусної інфекції. До групи ризику відносяться: люди похилого віку, особи з хронічними хворобами і слабким імунітетом. У разі захворювання на COVID-19  вони більш схильні до розвитку важкого перебігу коронавірусної інфекції.                                                                                                                        Контактні особи повинні виконувати  наступні протиепідемічні заходи:

- утримуватися від контактну з іншими людьми (близький контакт віч-на-віч на відстані менше, ніж 2 метри, або тривалістю понад 15 хвилин);

- одягати маску під час необхідних контактів із людьми;

- регулярно мити руки з милом на протязі 20 секунд або обробляти їх спиртовмісними антисептиками;

- робити вологе прибирання  в приміщенні за допомогою побутових мийно-дезінфікувальних  засобів;

- спиртовим розчином або побутовими засобами для дезінфекції протирати поверхні, до яких часто торкаєтесь (ручки, вимикачі, стільці і т.д.);

- використовувати при кашлі  одноразові серветки та хустинки.

     Пам’ятайте: нехтування засобами індивідуального захисту, соціальною дистанцією та іншими правилами, запровадженими МОЗ  призводить до  підвищення захворюваності на COVID-19.

    Не наражайте себе і своїх близьких на небезпеку, мінімізуєте ризик розповсюдження  коронавірусної інфекції!

Завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень

Добропільськоїх міськрайонної філії ДУ «ДОЛЦ МОЗ України»                                                           Л.Г. Севастьянова