Виплата недоотриманої пенсії у зв’язку зі смертю пенсіонера

  • 852

    Відповідно до ст. 52 ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», пенсія, яка належала пенсіонеру і залишилася недоотриманою у зв’язку з його смертю виплачується по місяць смерті пенсіонера, незалежно від дати смерті.

     Протягом 6 місяців від дня смерті пенсіонера недоотримана пенсія виплачується членам його сім’ї, які проживали разом з померлим на день його смерті.

    Згідно з п 1.5 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 №22-1, зі змінами – заява про виплату недоотриманої пенсії у зв’язку зі смертю пенсіонера подається до органу, що призначає пенсію, в якому померлий пенсіонер перебував на обліку як одержувач пенсії.

     До органу Пенсійного фонду України, де померлий пенсіонер перебував на обліку, надаються: паспорт заявника, свідоцтво про смерть, документи, що підтверджують родинні стосунки, документи про спільне проживання разом з померлим та відповідна заява.

    Документи, що підтверджують родинні стосунки: паспорт, свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб, довідки про склад сім’ї або рішення суду.

   Документи, що підтверджують проживання з пенсіонером на день його смерті: паспорт, довідки уповноважених органів з місця проживання, у тому числі органів місцевого самоврядування або інші документи.

    Непрацездатні члени сім’ї, які знаходились на утриманні померлого пенсіонера, надають документи, які засвідчують, що вони перебували на утриманні померлого пенсіонера. Такій категорії недоотримана пенсія виплачується незалежно від факту спільного проживання з померлим пенсіонером.

      Якщо одночасно звертається декілька членів сім’ї, належна сума недоотриманої пенсії діляться між заявниками порівну.

      Після 6 місяців від дня смерті пенсіонера до органу Пенсійного фонду України, де померлий пенсіонер перебував на обліку, надаються: заява, паспорт заявника, свідоцтво про смерть та свідоцтво про право на спадщину.

       Свідоцтво про право на спадщину оформлюється нотаріусами відповідно до закону.

      У разі проведення перерахунку пенсії за період до настання смерті пенсіонера, заявнику проводиться доплата недоотриманої пенсії по перерахунку по місяць смерті включно.

       Недоотримана пенсія може виплачуватися за довіреністю.

        Недоотримана пенсія виплачується через відповідне відділення поштового зв’язку за разовими дорученнями, які оформлюються органом Пенсійного фонду України. Разові доручення дійсні до кінця місяця, у якому вони були виписані