Як оформити пенсію дистанційно

  • 364

       У зв`язку з тривалим карантином громадяни, які досягли пенсійного віку, переймаються питанням про те, як в умовах обмеження прийому в сервісних центрах пенсійної служби подати заяву та оформити пенсію.

       Оформити пенсію можна і без особистого звернення до органів Фонду, скориставшись зручною сучасною моделлю призначення пенсії «в один дотик», яка передбачає подання заяви та сканованих копій документів в електронному вигляді через вебпортал Пенсійного фонду (https://portal.pfu.gov.ua).

      Для подання звернення про призначення пенсії в режимі онлайн потрібно увійти на вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду за допомогою кваліфікованого електронного підпису або через систему електронної ідентифікації GOVID, яка надає можливість авторизації на сайтах державних установ за допомогою банківської картки (BankID) або оператора мобільного зв`язку (MobileID).

     Увійшовши до Особистого кабінету, потрібно обрати розділ «Заява на призначення пенсії», далі – заповнити запропоновану анкету і прикріпити до заяви скановані копії необхідних для призначення пенсії документів, перелік яких вказаний на вебпорталі.

   Вказавши вид бажаного формату пенсійного посвідчення (паперового звичайного зразка чи електронного у вигляді пластикової карки) та обравши (за потребою) спосіб інформування за етапами обробки заяви, потрібно підписати заяву електронним кваліфікованим підписом та надіслати до органу Фонду. За результатами опрацювання заяви в Особистому кабінеті відображатиметься інформація про стан її обробки та прийняття рішення про призначення пенсії.

    Оформлення пенсії в електронному форматі передбачає одне звернення до сервісного центру – вже після отримання повідомлення про призначення пенсії для засвідчення (перевірки) наданих документів та отримання пенсійного посвідчення. Звернення за пенсією у режимі онлайн значно спрощує процес її призначення та заощаджує час, який можна витратити на інші потреби та улюблені заняття, а головне – вберегти себе від зовнішніх небезпек.

   Користуйтесь онлайн-сервісами пенсійної служби та будьте здорові