Коли виникає право виходу на пенсію?

  • 365

  Фото без опису   Відносини у сфері пенсійного забезпечення громадян регулюються Законом України від 09.07.2003 № 1058 “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” (далі - Закон).

     Відповідно до статті 26 Закону для виходу на пенсію у 2020 році жінкам і чоловікам, після досягнення пенсійного віку (59 років 6 місяців та 60 років відповідно), необхідно мати не менше 27 років страхового стажу.

     Наголошуємо! З кожним наступним роком страховий стаж, що дає право на призначення пенсії за віком, поступово зростатиме, щороку додаватиметься по 12 місяців і у 2028 році необхідний страховий стаж становитиме 35 років.

       Важливо! Якщо у людини на час досягнення вищезазначеного пенсійного віку немає необхідного страхового стажу, то за наявності від 17 до 27 років страхового стажу вона зможе вийти на пенсію за віком у 63 роки, а при страховому стажі від 15 до 17 років — в 65 років.

    Відповідно до статті 24 Закону, страховий стаж - це період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

       Переглянути свій страховий стаж, починаючи з січня 2004 року, можливо зареєструвавшись на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України https://portal.pfu.gov.ua/

Інші новини

Всі новини